Najvyšší vodopád na strednom Slovensku je v Hodruši - Hámroch

 O tom, že v Hodruši máme jeden z najväčších vodopádov na Slovensku vedia Hodrušania už dávno. 

Nemalo ale žiadny zmysel písať o ňom na týchto blogoch, kým sa dlhé roky naťahovala rekonštrukcia tajchu a vodopád nemal vodu. Písať o suchom vodopáde je ftákovina. 

Voda vo vodopáde občas padá už dobrých 50 rokov z výšky hodne nad 20 metrov, kým sa dotkne dna hlavnej doliny v závere kotliny Pekliska - Hőlle. Hodrušania ho občas chodili fotiť a pokukať, pre turistov je prakticky neznámy. 

Vodopád v lete 2009 .foto K.Ivan

 Občasný vodopád úspešne unikal pozornosti ostatných návštevníkov Hodrušskej doliny celé desiatky rokov, preto že voda v ňom padá väčšinou len mimo turistickej sezóny - hlavne na jar a v jeseni , počas väčších zrážok a počas obdobia topenia snehu. 

Z tohto pohľadu by sa mohol zdať vodopád malý. Je to ale pohľad nahor takmer kolmou strminou širokouhlým objektívom. Foto Lasky T ;v závere roka 2020.  

V lete a v zime, keď do Hodruši smerujú stovky turistov buď k trojici tajchov alebo na Hodrušské lyžiarske stredisko Salamandra, je hodrušský občasný vodopád väčšinou utajený, nehučí. Turisti preto o ňom netušili, a vlastne ani doteraz poriadne netušia. 

Nejedná sa totiž o vodopád celoročný, ale o vodopád občasný, vzniknutý ako vedľajší produkt pri prevádzkovom vylepšovaní Dolného Hodrušského tajchu. 

Po dlhých rokoch od začiatku série zmrvených operácii na rekonštrukcii Dolnohodrušského tajchu , ktoré sa datujú od roku 2013, sa Hodrušský vodopád opäť prejavil v plnej kráse až s príchodom Silvestra 2020. 

Na lidarovo topografickej mape okolia Dolného Hodrušského tajchu som tmavomodrou farbou vyznačil miesto kde v Hodruši voda padá. Preto že sa lidarové snímkovanie robilo v čase , keď bol Dolný tajch napustený len do 1/3, mapa zobrazuje aj časť reliéfu dna tajchu. Pod miestnou "Detskou plážou" vidno krivku vybudovanej "cesty" k dnovému výpustu a svorníkovo betónovú hrádzu na zastavenie svahového pohybu ľavého brehu tajchu. Snímka z mapového portálu Freemap.sk 

V tomto roku 2020 sa Dolný Hodrušský tajch po dlhšie trvajúcich atmosférických zrážkach opäť naplnil až do tej miery, že voda sa začala prelievať cez hranu bezpečnostného prepadu na pravej strane hrádze a po krátkej ceste v betónových skružových profiloch sa vylieva na hranu hlavy" hodrušského vodopádu" vo výške 527 metrov nad morom , keď hladina úrovne vody v Dolnom Hodrušskom tajchu presiahne maximálnu prevádzkovú hladinu 528 metrov nad morom. Na centimetre sa tu hrať nebudeme.  

Pri tomto parametri hladiny začne tiecť voda bezpečnostným prepadom a vodopád znovu vstáva z mŕtvej suchoty.

Ako som už napísal, je to vodopád občasný - začína byť činný,  ak voda v tajchu presiahne úroveň 528, 6 m.n.m. To sa stáva hlavne vtedy, keď aj Horný Hodrušský tajch dosiahne svoju maximálnu hladinu, a voda z neho začne tamojším bezpečnostným prepadom stekať do dolného tajchu,a zároveň do neho priteká vody z hornej časti Pekliska (Hölle, Hella).

Foto vodopádu z bezpečnostného prepadu Dolného Hodrušského tajchu okolo roku 1973, v lete, keď mal pomerne málo vody, foto Karol Haring

Momentálne sa Dolný tajch už dlhšie obdobie opatrne napúšťa, ale spodným dnovým výpustom bolo stále vypúšťané toľko vody, aby sa hladina v Dolnom tajchu príliš nedvíhala. 

Preto si mnohí mysleli, že sa napúšťanie tajchu od roku 2018 nedarí.

 To je omyl, bol by už dávno napustený, keby sa z neho neodpúšťalo spodkom kvôli meraniam pohybov a piezometrických hladín vody v hrádzi. Pomalé napúšťanie je dôležité pre presné merania pohybov hrádze po rekonštrukcii rekonštrukcie a tiež merania odchýlok hladín vody v pozorovacích vrtoch, ktoré boli doplnené k už starším, existujúcim.  

 Dolný hodrušský tajch totiž na rozdiel od väčšiny ostatných tajchov budovaných v 18. storočí v Štiavnických vrchoch nemá vybudované tesniace jadro z čistého ílu - nemá teda sypanú hrádzu heterogénnu, ale takzvanú homogénnu. Zrejme sa tak stalo pre rýchlosť výstavby.  Keď sa prekopávala zo vzdušnej strany spodku hrádze štôlňa k dnovému výpustu, ukázalo sa že v materiáli hrádze je síce vysoký podiel ílu, ktorý je dobrým tesnením, pokiaľ nezačne rozbredávať, ale nie je tam čisto ílové jadro.   Pre pomalé dvíhanie hladiny počas posledného roku 2020 kvôli meraniam sa prakticky toľko vody koľko do dolného tajchu pritekalo, zároveň dnovým výpustom aj vypúšťalo do Hodrušského potoka.  

Panorama takmer úplne vypusteného Dolného Hodrušskeho tajchu. v roku 2013 Bezpečnostný prepad je pri pravom hornom rohu. Foto K.Ivan

Povedzme si niečo o parametroch občasného hodrušského vodopádu pri Dolnom Tajchu

Jeho hlava je vo výške 527 metrov, miesto kde sa padajúca voda po skalnej stene dotýka dna doliny je vo výške približne 500,7 metrov nad morom. 

Vodopád teda padá po veľmi strmej skale takmer 27 metrov nadol, čo je výška 8 -9 poschodového vežiaku, aké sú napríklad pod Sandrikom. Vyšší umelý ani prirodzený vodopád v Banskobystrickom kraji nemáme, hoci máme niekoľko menších skutočne prírodných - potočných napríklad Starohutský pri Novej Bani, alebo Rudniansky v rovnomennej doline pri Rudne nad Hronom, či Králický a ďalšie.  

Hodrušský občasný vodopád v plnej kráse 3.1.2021 Foto: Lasky t.

Množstvo vody padajúcej po skale, z ktorej voda už veľmi dávno odmyla všetku suť a zem, dosahuje v Hodruši prietok až stovky litrov za sekundu, takže je to občas vodopád pekný, vodnatý.

V takejto podobe, ako v prvých dňoch roka 2021, sa Hodrušský občasný vodopád vyskytuje od roku 1970 , keď bol vystavený nový bezpečnostný prepad vody potom, čo sa hrádza pre prívaly vody po jarnom topení snehu takmer preliala cez korunu hrádze. Tachová voda sa preliala cez hrádzu už v roku 1957 , keď boli bezpečnostné prepusty ešte na ľavej strane hrádze, nevyčistené a zasutené.  Preliatie vody cez hrádzu sa stávalo kvôli nemožnosti naplno otvoriť dnové výpusty a tzv starý prepad na tom mieste  kde je dnes, nestíhal prepúšťať nadbytky vody z tajchu. 

V jeseni roku 1957 pretekala voda cez korunu hrádze na úseku 20 metrov širokom po výdatných dažďoch, a vrstva vody pretekajúca cez korunu dosahovala výšku až 50 cm. Napodiv hrádza Dolného tajchu to prestála bez ujmy, zatiaľ čo hrádza Brennerského tajchu v Hodruši ktorá je oveľa hrubšia, problémy mala.  

V hlbšej minulosti  - do konca 50 tich rokov 20 storočia a storočie predtým mal Hodrušský tajch bezpečnostný prepad vody na druhej strane hrádze - pri ceste a dnešnej Chate Hodruša, ten bol opakovane za c.k. mocnárstva poškodzovaný prívalmi vôd počas prietrží mračien . 

Hádam sa už po opravách rekonštruovaných rekonštrukcii  podarí v roku 2021 Dolný tajch konečne stabilizovať a zaskvie sa opäť v pôvodnej kráse. 

Držme si palce. 

K.Ivan, 31.12, 2020 - 3.1. 2021

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Článok je autorským dielom K.Ivana, s výnimkou odvolávok na použitú literatúru a citovaných častí diel autorov zo zoznamu použitých podkladov. Možno ho šíriť linkami v sociálnych sieťach, možno ho citovať s uvedením autora a linku na blog. Nie je dovolené odpisovať alebo kopírovať ho a vydávať následne za vlastné dielo. Na prípadné použitie úryvkov v tlači treba autora požiadať písomne alebo elektronicky o súhlasné stanovisko. (Zatiaľ sa nestalo, aby odmietol)       
  
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Použité podklady, literatúra a informácie:


 Marián Lichner a KolektívBanskoštiavnické tajchy, Vydalo vydavateľstvo Harmony v roku 1999 pre Slovenský Vodohospodársky Podnik, ISBN 80-967757- 6-6,   
  
Spravodaj Banského Výskumného ústavu BEVEX  číslo 2-4, vydal Bevex Banský výskum Prievidza 2003 Ing. Marta Bakaljarová, Ing. Katarína Cígerová (slov. Vodohospodársky podnik, š.p.): Bezpečnosť  vodných diel banskoštiavnického vodohospodárskeho systému, tabuľka na strane 148,  
    
Spravodaj Banského Výskumného ústavu BEVEX  číslo 2-4, vydal Bevex Banský výskum Prievidza 2003 Ing. Martin Rybár(Slov. Vodohospodársky podnik, š.p.): Starnutie a obnova priehrad Banskoštiavnického vodohospodárskeho systému, tabuľka na strane 151,    

Informácie o homogénnej hrádzi Dolného tajchu sú z facebookovej skupiny "BanskoŠtiavnické tajchy" 
       
Výrez mapy z portálu Freemap.sk

Merania nadmorských výšok z portálu ZBGIS - lidarové merania. 

Fotografie Karola Haringa, K.Ivana a Lasky T.


       

Komentáre

  1. Skloňuje sa v štiavnických vrchoch, nie vrchov

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň,

    odkiaľ viete, že je hrádza homogénna?
    V článku je mnoho omylov. Konzultovali ste tieto údaje s vodohospodármi?

    Inak pekná historická foto odpadu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To, že je hrádza bez tesniaceho jadra uvádza pán Červeň, ktorý pracuje u vodohospodárov. V štiavnických vrchov je len preklep podľa vzoru "do tankoch". Na fotke nie je odpad, ale prepad. Pozdravujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď to pán červeň uvádza, prečo tam nie je odkaz na zdroj?

      Odstrániť
    2. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
    3. Zdravím pán Červeň. Zdroj som teda doplnil, aj keď iba odkazom na Facebookovú skupinu: konkrétny odkaz sa v archíve skupiny veľmi zle hľadá. Ak chcete aby som doplnil konkrétnejší odkaz, bude potrebné zaslať mi link. Ak som správne pochopil, u vodohospodárov zrejme nepracujete, inak by ste ich pravdepodobne nedráždil výčitkami za zmrvenú rekonštrukciu Dolného Hodrušského tajchu vo svojej skupine. Nejaké chyby v článku samozrejme mať môžem, ak je niečo konkrétne čo by ste si prial mať opravené, napíšte čo. V blogu to nie je problém. Pokiaľ by ste mal záujem o kompletné errata prvého vydania knihy, ktorú inak považujem za veľmi dobrú, napíšte mi na mail.

      Odstrániť
  4. Pokiaľ tam mám chyby rád sa nechám opraviť niekým, kto na ne upozorní, preto že vševed nie som. Uvádzajte prosím v opravách aj zdroje, odkazy na podklady a podobne, preto že podľa dojmov, myslení a názorov blogy nezvyknem opravovať.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

15 tajchov

Málo známe tajchy Hodrušskej doliny (5) Dva staré tajchy v Kohútovskej doline

Vodohospodársky systém tajchu Klinger a šácht Ondrej, Maximilián a Žigmund (1)

Najstaršie Tajchy v Štiavnických vrchoch

Vodohospodársky systém Klinger - Ondrej, Maximilián a Žigmund šachty (2)

Len 15 tajchov sústavy v Štiavnických vrchoch vybavených zbernými jarkami?

Málo známe tajchy v Hodrušskej doline (1) Dolný Jalšovský tajšok