Štúdia SVP ako východzí podklad pre záujemcov o tajchy v Štiavnických vrchoch?

Kritická revízia
Mnoho amatérskych bádateľov zozbieralo všetky možné dostupné podklady k tajchom v Štiavnických vrchoch. Základom by mali byť vierohodné mapy.  Pokiaľ sa nám podarí získať alebo preštudovať mapy z archívnych prameňov ako napríklad zo Štátneho Banského Ústredného Banského Archívu, väčšina  z bádateľov má sklon predpokladať že uvedené podklady sú na 100% vierohodné, že autori vedeli čo kreslili. 
Takýto predpoklad potom zvádza k tendencii písať o tajchoch a tajšíkoch takpovediac „od stola“  

Je mi ľúto, že čitateľov tohto príspevku musím sklamať. Nie vždy je to , čo je staré , nakreslené na papieri alebo priesvitke, na 100% vierohodné. 

 Skúsení zamestnanci archívov vedia svoje. Podklady písomné ,aj tie kreslené sú mnohokrát mätúce, protirečivé a ani chybné pramene nie sú výnimkou.

 Aj keď je mapa od uznávaného odborníka, overím si, či jeho vývody potvrdzujú iné mapy, podklady , a podobne. 

Keď sa raz nejakou náhodou moja mapa Moder šachty kreslená v axonometrii na pauzáku farebne dostane do ŠÚBA od mojich dedičov, tiež bude vyzerať oficiálne, hoci pravda je, že vtedy som ako 15 ročný študák ani nevedel, kde taká šachta je. Dostal som predlohu a kreslil som podľa nej aj s popisom obzorov. 

V archíve je plno máp s omylmi a študentskými chybami, ktoré narobili študenti a praktikanti Banskej Akadémie pri ich kopírovaní v rámci výcviku rysovania.

 Nedôveruj, preveruj! 
Vyhneš sa prepisovaniu chýb, omylov aj vyložených nezmyslov, ktoré sú považované za „pravdu“.

Diskutuj s podobne zameranými amatérmi aj profesionálmi.

Úlohou výskumníkov v oblasti tajchov by mal byť predovšetkým nasledovný postup:

1.       Nájdem tajch o ktorom viem málo (alebo nič) na mape, na internete alebo v knihe.

2.       Ak mám pocit, že o danom tajchu je málo informácii, položím si ako prvú otázku: kto, kedy a prečo ho vybudoval? Tajchy sa v minulosti nikdy nebudovali len tak. Stáli veľa peňazí a bolo v nich veľa ľudskej práce. Dnes je móda mať pri dome jazierko, preto že bager mi ho vykope za pár hodín a pár stovák euro  ale v minulosti bol takýto motív budovania vodných nádrží okrem zámockých parkov veľkou výnimkou.

3.       Pokúsim sa o danom tajchu získať pokiaľ možno čo najviac iných podkladov, preto že tajchy sa na rôznych mapách, knihách , prípadne internetových stránkach niekedy volajú rozdielne. 
Príklad? V starej knihe som narazil na nemecký názov tajchu Hokischer. V živote som o takom tajchu nepočul, ani na mapách som ho nenašiel. Nakoniec sa podľa popisu okolia a stúp ukázalo, že sa jedná o tajch neskor označovaný ako Rybník nad František šachtou v Banskej Štiavnici.

4.       Nedá sa nič robiť, ak chcem o tajchu napísať seriózny článok, ktorým eliminujem možnosti domnienok, musím sa vybrať na miesto, a terén tajchu samotného osobne preskúmať. Zmerať hrádzu, jej parametre, preskúmať okolie tajchu, pričom sa sústredím na jeho zberné jarky, prívody vody, a riadne treba prechodiť oblasť pod hrádzou, či nenájdem napojenie na jarkový systém, stopy po stupách, hutách alebo vodných štôlniach.

5.       Späť do archívu, prelúskať veľa  strán spisov a starých máp. Ak mám možnosť , nájsť súvislosti so starými ťažiarstvami, ktoré ich mohli vybudovať. Preštudovať miestne mená vrchov potokov aspoň tristo rokov do minulosti. 

Po rakúsko –uhorskom vyrovnaní maďarskí autori hromadne prekladali všetky miestne názvy z nemčiny do maďarčiny. Tu vznikli niektoré mätúce nezmysly. Po vzniku 1. ČSR rovnako živelne prekladali maďarské pramene do češtiny a slovenčiny. Nezmysly a omyly sa umocnili na druhú..   

6.       Napíšem svoj článok –názor na základe daných informácii, ale nerobím si ilúzie o tom že píšem absolútne nemennú pravdu. Každý sa občas mýli. Mám na pamäti že z tohoto pravidla ja nie som výnimkou, aj keď ego mi našepkáva niečo iné.

Vráťme sa k dôvodu tohoto príspevku: 

Na jeseň roku mi nadšenec tajchov pán Jelínek zaslal mapu, ktorá má byť vytiahnutá z povodnej štúdie o vtedajšej súčasnosti pre Slovenský Vodohospodársky podnik ako podkladu pre prebiehajúce  rekonštrukcie tajchov v Štiavnických vrchov.  Priznám sa, nevidel som nikdy celú štúdiu, nečítal som jej text.Nie je verejná, a nepociťujem potrebu pachtiť sa za ňou.


Mapa zachytáva popis a polohy existujúcich tajchov aj zaniknutých tajchov. 

Keďže o tajchy sa zaujímam už nejakú desiatku rokov, udreli mi do oka viaceré nezrovnalosti uvedené v mapke.

Nie je mojou úlohou skúmať, kto mapu vypracoval , z akých podkladov vychádzal, vyjadrím sa len k jej obsahu, preto že pri mnohých tajchoch v tejto mape sú podľa súčasnej úrovne mojich poznatkov nesprávne lokácie, klasifikácie , a údaje.

Mylné podklady bez kritického skúmania nevyhnutne vedú k nesprávnym interpretáciám.  
Nechcem nikomu rozkopávať jeho pieskový hrádok, ktorý možno pracne vybudoval ,chcem však prispieť v záujme reality k oprave evidentných dezinformácii.

Ako vidíte, mapku som rozdelil kosouhlo na 4 sektory priamkami, aby sme sa mohli venovať jednotlivým tajchom podľa jednotlivých sektorov. Deliace priamky nekopírujú presne povodia tajchov, ani ich príslušnosť do skupín.

Podrobme teda mapku  kritickej revízii podľa jednotlivých sektorov.

Sektor 1A – ľavá horná štvrtina mapky zhruba Vyhnianska a Hodrušská oblasť.

Zo všetkých štyroch častí obsahuje najviac dezinformácii ,poloprávd aj neprávd. Práve pri tomto sektore nadobúdam dojem, že autor alebo kolektív kreslil od stola, bez znalosti reálnych pomerov. 


Poďme zľava do prava.

Stará Voznická nádrž. M Zipser ju v mape z roku 1747  uvádza ako Alter Fisch Teich, teda „Starý rybník“  Existuje dodnes, na mape je však umiestnená nesprávne , je bezprostredne pri koryte Hrona a viac severovýchodne . Je niekde v oblasti dotyku písmen vOZnica. V žiadnom prípade ju nemožno považovať za tajch.

Sandrická vodná nádrž. Žiaľ, úplný nezmysel. Je vyznačená v oblasti dolinky K Záhradkám, kde je dnes odkalisko Slovenskej Banskej. V tejto dolinke však podľa starých máp a mojich poznatkov nikdy nebol starší tajch. 
Okrem toho, ako Sandriky je označovaná časť doliny od dolinky Kyslá vyššie proti prúdu Hodrušského potoka zhruba po Holubienec. Asi 2 km východnejšie ako je na mape nakreslený vymyslený Sandrický tajch.V Holubienci- Prielohu je jeden mladší existujúci tajšok vybudovaný okolo roku 1910 ako zásobáreň vody pre závod Sandrik.

Starý Rybník. Ďalší nezmysel.  Poloha by zodpovedala zhruba Dolnému Jalšovskému /Erlengrundskému tajšíku. 
Ale v tomto tajšoku sa nikdy nechovali ryby, slúžil pre potreby bane Schopfer a šachty Mayer I. Názov Starý rybník na 99% vycucaný z pera pri stole.

Brennerštolnianska.  S privretím oka môže byť, aj keď dolina a Hodrušský potok sa v Hornej Hodruši delí na dva rovnocenné toky do „vidličky“

Býčia . Nesprávne zakreslená. Nákres vyvoláva dojem že je umiestnená dole v Pivovarskej doline blízko hlavnej Hodrušskej doliny. To nie je.
 V skutočnosti je v lesoch na jednom ramene „vidličky na ktorú sa delí Pivovarský potok, asi 2 kilometre od hlavnej doliny.

Vyhnianske a Hodrušské tajchy možu s privretím oka byť akceptované, aj keď proporcionálne nesedia 

Sektor 1B  Centrálna Štiavnická , Belianska a Kolpašská oblasť


2 Michalštolnianske – diskutabilné, zavádzajúce, jedno z nich, Horné, zaniklo zasypaním haldou úplne bez stôp

6 Kysihýbelských osamelý tajšok vľavo dole pod 6 tkou je nesprávne zakreslený, ak to má byť tajšok pri Kysihýbelskom zámočku, je na nesprávnej strane potoka Jasenica

Maxšachtská a Žigmundšachtovná umiestnené nesprávne , 
Maxšachtská má byť v mieste, kam ukazuje modrá šípka, Žigmund šachtovná má byť na mieste Maxšachtovnej

Nie je  tu vôbec vyznačená novšia veĺká vodná nádrž továrne Dinas, ktorú môžeme s kľudným svedomím klasifikovať ako plnohodnotný tajch.



Sektor 1C Rudnianske, Kopanické, Štampoch


Rudnianske tajchy Starý a Nový sú zakreslené  na nesprávnom toku, sú vedľa seba, pričom v skutočnosti majú byť na toku označenom modrou šípkou, a sú od seba navzájom zhruba 1km ďaleko

2 Moderštolnianske nesprávne umiestnené, sú bližšie ku Kopanickému tajchu zhruba v miestach podľa modrých šípiek. 
Názvy oboch nádržiek sú vycucané z prstu, skôr ich možno označiť ako Kohútovské, nie sú v povodí Richnavského potoka ani v katastri Moder štôlne. 

Patria k osade Dômky, a dnes sú označované ako Henrik a Horná Jasenová .


Sektor 1D  Ilijské, Piargske, Antolské, Počúvalské


Tri Ilijské sú zakreslené na nesprávnom mieste, sú o niečo vyššie v povodí Ilijského potoka a v skutočnosti nie sú  všetkv v rade za sebou  ako tie Kysihýbelské. Mikovíny ich síce takto pôvodne navrhol na jednej mape, ale realizácia bola iná...

To je k tejto mapke všetko, čo som chcel uviesť.

Opakujem, 
Neverte všetkému čo je  napísané a nakreslené. Dokonca aj na Google (A TEN VIE VŠETKO!) mapách sú niektoré tajchy označené úplne vymyslenými názvami. 
Nájdete na nich aj Dračie Pleso. 

Na satelitných snímkach uvidíte aj nádrže a rybníky staré maximálne 20 rokov. To nie sú tajchy

Preverujte, porovnávajte, premýšľajte. 
Nekopírujte. 

Len tak sa môžu oddeliť skutočnosti od domnienok, výmyslov a omylov. 
Aj docenti , doktori, profesori a inžinieri sú len ľudia.
Aj v uznávaných knihách o rôznych technických pamiatkach sa nájdu nepresnosti a omyly. Tie o tajchoch nevylučujúc.

Použitý podklad: 

Mapa zo štúdie spracovanej o Tajchoch v okolí Banskej Štiavnice spracovanej  pre Slovenský Vodohospodársky Podnik cca v roku 1991. 



Komentáre

Zverejnenie komentára

15 tajchov

Vodohospodársky systém tajchu Klinger a šácht Ondrej, Maximilián a Žigmund (1)

Najstaršie Tajchy v Štiavnických vrchoch

Najvyšší vodopád na strednom Slovensku je v Hodruši - Hámroch

Vodohospodársky systém Klinger - Ondrej, Maximilián a Žigmund šachty (2)

Málo známe tajchy Hodrušskej doliny (5) Dva staré tajchy v Kohútovskej doline

Len 15 tajchov sústavy v Štiavnických vrchoch vybavených zbernými jarkami?

Menej známe tajchy Vyhnianskej doliny (4) Tajšok v Kajchýbli